20 februari 2018: een datum om te onthouden voor de eerstvolgende quiz

noun_453568

Een nieuwe column in De Morgen, verschenen in de krant van 6 juli, en online.

Mijn vriend Aron mag jaarlijks schaatsen uitkiezen na Pasen. Het is zo’n zin die ik steevast opnieuw moet opsnorren, meestal net voor ik vertrek naar de zaal waar de lokale quiz die avond zal plaatsvinden. Niet dat ik een fervent quizzer ben, maar als ik deelneem rekent de ploeg wel op mij voor wetenschappelijke fait-divers. En dan moet ik toch op z’n minst de volgorde van de planeten in ons zonnestelsel kennen. Maar vreemd genoeg kan ik die nooit onthouden. En dan komen ezels, bruggen en beginletters goed van pas.

Lees meer!

Gemiste kans: de openbare doctoraatsverdediging

noun_225575_cc

“Nog drie”, fluisterde een collega al zuchtend in mijn oor. Ik was op dat moment net de ingebeitelde bloemen in het plafond van de Aula aan het bestuderen en zat te bedenken dat ik nog ansjovis moest halen, terwijl een nummer van Springsteen in mijn hoofd weergalmde. Enkele seconden daarvoor had ik gemerkt dat de gezichten van heel wat toeschouwers in de halfduistere zaal bizar verlicht werden, door hun eigen gsm-schermen. “Ja, we zitten in de helft”, mompelde ik terug.

Lees meer!

Over een trillende ontbijttafel

noun_213812_cc

Geen 390, maar 550 woorden dit keer – op vraag van De Morgen. Verschenen in de krant van vrijdag 12 februari, en online.

“Waar denk je aan?”, vroeg mijn vriendin toen ik eergisteren tijdens het ontbijt al dromend in het lege Bert en Ernie-bord van onze dochter zat te staren. “Zwaartekrachtgolven”, zei ik. Een liefdevol lachje, omdat ze dát niet meteen had verwacht. En eerlijk, ik was zelf ook verrast. Want waarom zou een moleculair bioloog ‘s morgens überhaupt over hogere fysica nadenken?

Lees meer!

Een roze bril

noun_14372_cc

390 werkt. Think Pink, de nationale borstkankercampagne, vroeg me om in 3 minuten het belang van wetenschappelijk onderzoek te belichten tijdens hun jaarlijkse diner voor partners uit de bedrijfs- en academische wereld. Met veel plezier, ook omdat het een persoonlijke snaar raakt. En zo geschiedde, gisteren, in de Kelders van Cureghem. Op algemeen verzoek: hierbij de orignele speech in het Engels, en de Nederlandse vertaling eronder.

Lees meer!

Over perfecte baby’s en een kruidenier

noun_180569_cc

Kunnen we binnenkort de perfecte baby maken? Vandaag begint in Washington een bijeenkomst over het manipuleren van DNA in menselijke embryo’s. Daar wordt zo ongeveer al over gedebatteerd sinds de ontdekking van de structuur van DNA in 1953, maar is nu dichterbij dan ooit. De reden? Een nieuwe, veelbelovende techniek met de ronkende naam CRISPR-Cas9.

Lees meer!